Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı başladı.
Anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül 2010'da yapılan halk oylaması sonucunda yolu açılan bireysel başvuruya ilişkin hükümlerin yürürlük tarihi 23 Eylül 2012 olarak belirlendi.
Bu tarihin pazar gününe gelmesi nedeniyle başvurular bugünden itibaren alınmaya başlandı. Uygulamanın başladığı ilk saatlerde, Yüksek Mahkeme'ye 4 kişi dilekçe sundu.
Konuyla ilgili bilgi veren Başvuru Bürosu'ndan sorumlu Raportör İbrahim Çınar, ilk etapta başvuruları kabul edip, şekli eksiklikleri incelediklerini söyledi.
Büroda, başvurunun usulüne uygun ve süresinde yapılıp yapılmadığını denetleyeceklerini ifade eden Çınar, dilekçelerinde eksiklikleri görülen başvuru sahiplerine 15 gün süre vereceklerini belirtti.
Raportör Çınar, 23 Eylül 2012 tarihinden sonra kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine yapılacak bireysel başvuruların, Anayasa Mahkemesi tarafından incelenebileceğini, bu tarihten önce kesinleşen kararların ise incelenebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
-Posta, faks yoluyla başvuru alınmayacak-
Anayasa Mahkemesi'ne bizzat gelerek veya taşradaki adliyeler ve yurt dışı temsilcilikleri aracılığıyla başvuru yapılabileceğini kaydeden Çınar, posta, faks veya başka yollarla gelen başvuruların kayda alınmayacağını bildirdi.
Adliyeler aracılığıyla başvuru yapan vatandaşlara, kimlik kontrollerinin ardından alındı belgesi verileceğine dikkati çeken Çınar, başvuru dilekçesinin adliyelerden UYAP yoluyla veya fiziki ortamda Mahkeme'ye gönderilebileceğini anlattı.
Çınar, başvuruları kabul etmek için kurulan 12 kişilik büroda, 172 lira 5 kuruş olan harcın da yatırılabileceğini, bu harcın yerel mahkemelerdeki muhasebe yetkililerine de ödenebileceğini söyledi.